Nieuw groengebied in het centrum van Hove

Artikel Het Nieuwsblad 3 maart:


Op de gemeenteraad van maart lichtte onze schepen Dave Van den Bergh het dossier toe over de eventuele sloop van Villa Henriette (de oude Notariswoning) en de bouw van appartementen in dit ruim groen gebied.


"Door de sloop van een oude betonnen muur krijgen de bewoners van de Groenenborglei binnenkort uitzicht op een groen park. We zullen dit parkgebied bovendien openbaar maken voor de bevolking”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Dave Van den Bergh (pH7-Positief Hove).


De sloop van de muur en het openstellen van het park passen in het bouwproject Villa Henriëtte, de twee appartementsblokken die tussen de Kapelstraat, Leliestraat en Groenenborglei worden opgetrokken. De gecoro (gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening, nvdr.) behandelt de bezwaren van het openbaar onderzoek dat net is afgerond.


De schepen vroeg de raadsleden meer aandacht te schenken aan de belangrijke troeven van dit bouwproject. “Het openbaar stellen van dit parkgebied is zonder twijfel een grote troef voor het dorpscentrum en zeker voor de bewoners van de Groenenborglei. Voortaan kan je via een groene doorsteek van het Bloemenplein naar het station.”


De oppositiefracties Fan van Hove en Hove Beweegt formuleerden toch enkele kritische bedenkingen. Diederik Vandendriessche (HB) wilde van schepen Dave Van den Bergh weten waarom de nieuwe site via de Lelie- en niet via de Kapelstraat bereikbaar wordt. “De toegang tot de site via de Leliestraat zorgt ervoor dat de voorzijde van Villa Henriëtte en het park aan de kant van Kapelstraat gevrijwaard blijven van ingrijpende infrastructuurwerken. Deze keuze heeft ook als voordeel dat de mobiliteitslast gespreid wordt en de Kapelstraat niet rechtstreeks wordt belast”, antwoordde de schepen.


Vandendriessche zei ook te vrezen dat de bewoners van de Leliestraat last zullen hebben van inkijk vanuit de nieuwe blokken. Schepen Van den Bergh deelt die bezorgdheid. “De mogelijke inkijk in de tuinen en huizen moet in detail onderzocht worden bij de evaluatie van dit dossier.”


In de bouwaanvraag is er sprake van het vellen van 28 bomen. “Die bevinden zich alle in de zone voor de ondergrondse parking. Er werd advies gevraagd aan Agentschap Natuur en Bos, die geen compensatie via nieuwe aanplantingen voorstelt en oordeelt dat dit project de natuurwaarde niet schaadt. Het bestuur zal erop aandringen het aantal te kappen bomen te verlagen indien mogelijk.”